Terrengsykkelsko

I fjellterreng, på rundbaneritt, ved stunts og i heftige utforbakker i sykkelparken: Terrengsykkelsko må oppfylle mangfoldige krav: Derfor har det oppstått spesielle former av sykkelsko, grovt sett kan de deles i klikksko og flatties-sko. Shimano er en leverandør av pedalsystemer med passende sko, andre produsenter er Giro, Pearl Izumi, Sidi, Scott og FiveTen.

Klikke seg fast eller heller flatties?

I konkurransegrenene rundbane, enduro og utfor har mange utøvere gått over på klikksystemer. Rundbanesyklister synes det er spesielt viktig med en direkte og tapsfri kraftoverføring; utforfolk derimot må kunne stå stødig, ha en sikker forbindelse til sykkelen og eventuelt ha god dempning. Ved enduro-sykling er begge deler like viktige. Dersom det stort sett går nedoverbakke, velger fritidssyklister og amatører helst terrengsykkelsko for flatties-pedaler. Fordelen med slike sko er at de gir godt feste på pedalen og samtidig muligheten til å kunne gå av når som helst, uten å bli sittende fast i pedalen. Men denne fordelen har også en bakside, syklisten kan ikke utnytte trekkraften når pedalen går oppover.

Funksjon og stil

Tilsvarende sykkelsko for landevei er sykkelsko som er spesielt ment for konkurranse meget stive og lette og har en god kraftoverføring. Når det gjelder sko for turer, så er det komforten ved kjøring og ved gåing som er viktigst. Spesielle sko for klassisk terrengsykling er utstyrt med kraftige såler for at man lettere skal klare strekninger der man må dytte eller bære sykkelen. Mange terrengsykkelsko tåler både søle, vann og røft terreng og er vannavvisende og har meget god pusteevne. Motepregede typer er flatties-sko for de som elsker spesielle utfordringer: Dirt-kjørere, slopestylister og utforfolk har gjerne på seg sine sykkelsko også i hverdagen som en motetrend, derfor er designet heller mer avslappet.

Klikksystemer og gummiblandinger

Blant terrengsyklister er Shimanos SPD-system og Eggbeater-pedalen til Crankbrothers meget utbredt. Vanligvis er alle systemsko fra begge system kompatible med cleats. Disse er pålitelige og kan brukes uten problemer også i gjørme og vann.
Mens systempedaler med klikkmekanisme gir et perfekt feste mellom syklist og sykkel, er det den perfekte kombinasjonen av såle og pedal som gir feste når man bruker flatties-pedaler. Spesielle gummiblandinger og såleprofiler som f.eks. fra produsenten FiveTen sørger for skikkelig grep, skoene suger seg fast i piggene på pedalen.

Ekstrautstyr

Mange skomodeller er ment for spesielle bruksområder. Slik finnes det blant annet vintersko som er fôret for ekstremt kalde temperaturer, skoovertrekk for regn og høye sko med såler med godt grep for fjellturer. Skoen bør man velge med en konkret idé om hvor de skal brukes. Mens konkurransesyklisten heller ønsker en stiv karbonsåle, vil fjellklatrer-syklister heller ha pålitelige knotter og godt feste i sidene. Siden føttene til kvinner og menn er forskjellige, tilbyr produsentene også modeller tilpasset de forkjellige fotformene.

€ 5 straks
For din neste bestilling
Nei takk.

Vær oppmerksom på at vi bruker informasjonskapsler for å forbedre bruken av dette nettstedet. Hvis du surfer videre på siden, godtar du bruken av informasjonskapsler.